lauantai 5. tammikuuta 2013

5.1. Kuala Lumpur


Veneellä ja bussilla takaisin KL:ään ja BackHome:en. Maisemat moottoritiellä ovat hienot, matalaa viidakon peittämää vuoristoa. Tarkastan wikipediasta, että Malesian väkiluku on 29 miljoonaa. Se on paljon, mutta selvästi vähemmän kuin Filippiineillä. Muslimeille ehkäisy ei ole samanlainen tabu kuin katolisille. Sen johdosta maassa riittää sademetsää eikä slummejakaan näy. Liikennekin on pelkkiä autoja, moottoripyöriä on todella vähän. Tosin Malesiankin väestön kasvu on 1,6 % vuodessa, iso luku sekin. Singaporen väestönkasvu on vain 0,8 %, vaikka maahanmuuttajiakin lienee runsaasti. Filippiineillä kasvu on 1,9 % vuodessa. Väestöntiheydet ovat 78 / km2 ja 300 / km2. (Singaporea ei kannata vertailla, koska kyseessä on kaupunkin eikä varsinainen maa.) Laitetaanpa tähän vielä bruttokansantuote: Malesia 14 900 USD, Filippiinit 3 500 USD ja Singapore 60 500 USD. Aika huikeat erot.

Hostellissa juttelen hyvän tovin amerikkalaisen Tracey kanssa, joka on matkustanut viimeiset 3 vuotta (hankkii välillä ilmeisesti töitä reissun päällä rahoittaakseen matkustuksen). Hän kertoo, että näitä pariskuntia, joissa mies on n 70 vuotias valkoinen ja vaimo n 20 vuotias paikallinen, näkee nykyään joka paikassa Thaimaassa ja Vietnamissa, jopa Etelä-Amerikassakin. Ja kuulemma myös Unkarissa, jossa hän on viettänyt jonkin verran aikaa. Kuulostaa aika pelottavalta… Tracey kehuu lisäksi Turkkia ja sanoo, että siellä on todella hyvät leirintäalueet. Hän on kulkenut siellä ympäriinsä liftaamalla. Lisäksi Turkista saa kuulemma todella halpoja lentoja Kazakstaniin. Pistetään mieleen…

Illalla syön ylihintaista mutta hyvää turistiruokaa LP:n suosittelemalla kadulla Oscarin ja Alberton kanssa (40 randia eli 10 euroa per henki – katukeittiösapuskasta!?!). Pitäisi jo vähitellen oppia, että LP:n erityissuosittelemat paikat on parempi jättää väliin. Käymme vielä drinkillä ja jälkkärillä trendibaarissa. Kallista sekin mutta ainakin saa rahalle vastinetta. Tyylikäs paikka ja erinomainen banaanisuklaapiirakka.

KL ei ole erityisen kaunis kaupunki, mutta moskeijat, kirkot sekä hindulaiset ja  buddhalaiset temppelit tuovat viehättävän vivahteen kaupunkikuvaan. Ja Petronas Tower on illalla valaistuna upea, ehkä kaunein näkemäni pilvenpiirtäjä.

****
KL:n taksikuskit ovat ihan idiootteja. Paitsi että oikea kadunnumero ei meinaa millään löytyä taaskaan ja harhailemiseen menee aikaa vaikka kuinka siitä huolimatta, että koitan neuvoa oikeaan suuntaan, niin tänään kuski unohtaa myös laittaa mittarin päälle matkan alussa. Se on jo tyhmyyden huippu! Maksan siis vain puolet harhailusta (5 randia / 1 euro). 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti