lauantai 5. tammikuuta 2013

3.1. Tama Negara National Park


Aamulla aikaisin lähtö viidakkoretkelle. Retki on Oscarin valinta, päätin vain liittyä seuraan ja luotan, että Oscar on tutkinut mikä on hyvä retki. Ensin monta tuntia pikkubussilla yli viidakon peittämien kukkuloiden ja läpi öljypalmu- ka kumiplantaasien. Sitten siirrytään veneeseen ja istua kökötetään matalassa puuveneessä kolmen tunnin matka läpi viidakon pitkin vuolaana virtaavaa jokea. Tämän kahden päivän perusteella voisin sanoa, että Malesiassa on yllättävän vähän väkeä. Näyttäisi olevan joko palmuplantaasia tai pusikkoa koko maa, KL:ää lukuun ottamatta. Taman Negaran pitäisi olla aivan erityisen vanhaa sademetsää.

Kun pääsemme perille majoitumme pikku hotelliin. Illalla lähtö yökävelylle metsään. Sateiden takia metsässä on kuulemma vilisemällä iilimatoja. Oppaan mielestä ”that’s no problem”. Näen hostellissamme miehen jonka jalat valuvat verta ja paitakin on ihan veressä. Hän on ollut viidakkokävelyllä aamupäivällä vesisateessa. Nyt minua alkaa hirvittää. Ajatuskin madoista inhottaa! Yökävelyviidakossa osoittautuu kuitenkin hyvin turistiseksi 500 metrin piipahdukseksi hotellin takapihalle. Ainoat elukat jotka näemme ovat hämähäkit, yksi lisko, yksi peura ja vilahdus lemurista (YESSSS I CAN SEE IT!!! kiljuu filippiinatyttö ja varmistaa, että eläin häviää mahdollisimman nopeasti näkymättömiin).

Paluumatkalla tenttaamme opasta eri vaihtoehdoista. Hän sanoo, että turisteilla on kolme eri syytä tulla Taman Negaraan:
- haluavat nähdä oikean viidakon
-haluavat kulkea canopy walkia joka on pisin kyseinen hökötys maailmassa
-haluavat nähdä eläimiä

Ryhmään 3. kuuluvat kävelevät kauimmaiselle näkötornille 11 km päähän, jossa on mahdollista nähdä isoja eläimiä. Sinne pitää kuitenkin jäädä yöksi. Opas kertoo, että vielä muutama vuosi sitten eläimiä oli mahdollista nähdä jopa jokirannassa, mutta nykyään eläimet pysyvät kaukana alueesta, koska täällä käy aivan liikaa ihmisiä. Nyt on sentään low season, high seasonilla tursitit kulkevat metsässä yhtenä jonona peräkanaa.

Tiikereitä ei tällä alueella ole kuulemma nähty enää kuuteen vuoteen vaikka niitä onkin puiston alueella lukuisia. Puistoon on muitakin sisäänkäyntejä, jotka ovat vähemmän suosittuja. Niistä voisi ehkä päästä näkemään muutakin kuin yhden peuran. Oscar on hyvin pettynyt. Minä taas olin odottanutkin jotain tämän tyyppistä sen jälkeen, kun huomasin, että tämä puisto on LP:n Malesian parhaiden nähtävyyksien listalla sijalla yksi En siksi ole erityisen onneton, vaikka tämä nyt ehkä oli vielä turistisempi kokemus kuin odotin. Ainoa iilimatokin makaa puolikuolleena keskellä polkua. Se on kyllä aikamoinen iljetys.

Keskustelemme vaihtoehdoista. Olisi mahdollista hankkia huomiseksi oma opas ja tehdä patikkaretki alueelle jossa turisteja on vähemmän, mutta se olisi aika kallista ja sitten jäisi canopy walk ja koskenlasku väliin. Jos oikeasti haluaa nähdä eläimiä, pitäisi varata paljon enemmän aikaa ja patikoida monta päivää puiston sisäosiin. Tosin juttelemme italiaanon kanssa, joka oli mennyt kävelemään luonnonpuistoon itsekseen iltapäivällä ja nähnyt jo kylän lähellä tapiirin. Yksin liikkuessa se varmaan onkin mahdollista.

Alan itse olla sitä mieltä, että parempi vaan hyväksyä tosiasiana se, että etelä-Aasia on läpeensä turistisoitunut. Turistivapaita alueita lienevät enää vain Indonesian kaukaisemmat saaret, kuten Sumatra ja Papua. Jos haluaa nähdä villiä luontoa on parempi suunnata jollekin toiselle mantereelle. Minä olen tällä kertaa kuitenkin lomailemassa enkä seikkailemassa (toisin kuin voisi ehkä luulla kaikkien myrskyjen sun muiden koettelemusten jälkeen). Joku kiva ja halpa resortti, josta löytyy siisti vessa, tekisi minut tällä kertaa onnelliseksi. Siihen vielä päälle hieronta niin eipä lomailuun muuta enää voi toivoa? Siksi olen jo päättänyt olla lähtemättä enää Sumatran puolelle, vaikka sinne olisi täältä helppo ja halpa lentää. Haluan käydä sielläkin vielä joskus, mutta joku toinen kerta. (Parempi ehkä myös säästää äidin hermoja.)

*****
Siquijorilla vitsailin Sarahin kanssa, että LP nimi pitäisi muuttaa vastaamaan paremmin tämän päivän todellisuutta. Lonely Planetin sijaan kirjasarjan voisi nimetä vaikkapa Overcrowded Planet:iksi tai Planet Turism:ksi.

*****
Jos maailman luonto ei kestä sitä, että kaikki kiinalaiset hankkivat jääkaapin, niin mitähän mahtaa tapahtua, kun kaikki kiinalaiset, tai vaikka vain pieni osa, alkavat harrastaa lomamatkoja? Tälle planeetalle ei silloin jää montaakaan turistisvapaata aluetta. Sen kehityssuuntauksen huomaa jo Aasiassa. Tulevaisuudessa Suomalaisilla ei välttämättä ole enää varaa lomailla Thaimaassa, jos joudumme kilpailemaan samoista rannoista varakkaiden kiinalaisten kanssa. Ja jonottamiseen on ilmeisesti syytä tottua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti