keskiviikko 2. tammikuuta 2013

31.12. Singapore


Aamulla hidas startti, koska vettä tulee kuin aisaa. Vesi valuu koskena pitkin 17 kerrosta korkean talon seinää. Iltapäivällä teemme Jukan ja Lotan kanssa pienen ostoskierroksen Orchad roadilla. Koko pitkä katu on täynnä valtavia ostoskeskuksia, joissa myydään planeetan kaikkia mahdollisia vaatemerkkejä. Pääosa liikkeistä taitaa olla eurooppalaisia ja amerikkalaisia vaateyhtiöitä.
Illalla syömme hotpotia Joyn, Oscarin, Alberton, Lotan ja Jukan kanssa pienessä kiinalaisessa ravintolassa. Paikka on täpötäynnä koska on ’kylmä’ eli alle 30 astetta lämmintä. Saamme suuret lämpöalustoilla kiehuvat soppakulhot eteemme. Seisovasta pöydästä haetaan ruoka-ainekset. On hiukan vaikeuksia tunnistaa mikä mahdollisesti on lihaa ja mikä taas kalaa tai kasvista. Kaikki ainekset kipataan soppakulhoon kiehumaan, äyriäiset kuorineen päivineen niin, että sopasta pilkistää esiin saksia ja jalkoja. Mukavaa ajanvietettä ystävien seurassa!

Kun vihdoin selviämme soppakuppilasta (pari henkeä saa sopat päälleen ja pitää pestä pyykkiä  ravintolan vessassa) jatkamme matkaa Marina Bayhin katsomaan ilotulitusta. Se onkin näkemisen arvoinen show, todella vaikuttava, mutta tapahtuma on houkutellut paikalle myös valtaisan määrän väkeä. Kun ilotulitus on ohi kestää noin tunnin että selviämme pois väentungoksesta. Paikalliset osaavat suhtautua ryysikseen hyvin: kukaan ei töni tai tunge, emme näe yhtään humalaista eikä roskaakaan ole juuri lainkaan.

*****
Singapore on tavallaan suurkaupungin malliversio. Täältä puuttuvat kaikki normaalit suurkaupunkien negatiiviset piirteet. Tienvarret ovat täynnä huolellisesti hoidettuja istutuksia ja pieniä puistoja, sotkua ei ole lainkaan eikä myöskään kerjäläisiä tai kodittomia. Kaupungissa on ainakin jollain tavalla toimiva sosiaaliturva, joka tarjoaa mm asunnon kaikille. Pistää miettimään, miksi jotkut kaupungit ovat tällaisia ja toiset taas sellaisia kuin Manila. Kaupunkien ilmasto ja maantieteellinen sijainti ovat hyvin samanlaiset, eikä historiassakaan ole kovin merkittäviä eroja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti